Diskusija „Ar mes tolerantiški?“

Diskusija „Ar mes tolerantiški?“

Paskutinę savaitę prieš žiemos atostogas su III g klasės mokiniais mokėmės diskutuoti apie toleranciją.

Atrodo, kad visi mokame kalbėti, bendrauti. Bet ar mokame diskutuoti laikydamiesi visų jos reikalavimų? Turbūt ne, todėl su gimnazistais organizavome MEPA projekto pamoką – diskusiją „Ar mes tolerantiški?“ Šią temą pasirinkome specialiai, juk dabartiniai žmonės, ypač jaunimas, susiduria su daugybe iššūkių. Vienas iš jų – tolerancija kitokiam. Paskutiniai įvykiai Lietuvoje, ypač migracija, parodė, kad ne visi geba priimti kitokį žmogų, kad susidūrus su kitaip atrodančiu, mąstančiu, gyvenančiu asmeniu dažnai iškyla nemažai problemų. O artėjant Kalėdoms kiekvienas turėtume apsivalyti širdis, pažvelgti į šalia esantį – kad ir visišką priešingybę.

Be abejo, mokiniai iš anksto ruošėsi diskusijai: apie toleranciją rinko medžiagą iš įvairių šaltinių, ieškojo aforizmų, apmąstė savo poziciją, rašė sakinius apie toleranciją mūsų gimnazijoje. Pasirinktą dieną prisiminėme ir praplėtėme žinias apie diskusiją, jos reikalavimus, pasiruošėme vietą ir mokydamiesi išsakyti savo nuomonę kalbėjome apie kitokį žmogų, analizavome surinktus pavyzdžius, išreiškėme savo poziciją šia tema. Pasak mokinių, Lietuvoje ir kiekvieno mūsų gyvenime tolerancijos trūksta, apie tai reikia kalbėti, daryti išvadas.

Džiaugiausi, kad kiekvienas mokinys buvo pasiruošęs, kalbėjo, diskusija išsiplėtė, palietė net kitas temas, dalyviai atviravo, vis drąsiau reiškė mintis – net nepajutome, kad pamoka baigėsi. „Pamoka labai patiko, dar norėtume diskutuoti“, – sakė gimnazistai. Po tokių žodžių ir mokytojas jaučiasi laimingas. 

Lietuvių kalbos mokytoja Elena Vaitkuvienė

Ankstesnis straipsnisIII vieta respublikiniame konkurse
Sekantis straipsnisViešojo kalbėjimo konkursas „Žodžio galia“