Kultūros paso edukacija „Virvę vysiu – žirgelius kinkysiu“

Kultūros paso edukacija „Virvę vysiu – žirgelius kinkysiu“

Kovo 15 d. 7–8 klasės mokiniai dalyvavo Skaudvilės krašto muziejaus edukacijoje „Virvę vysiu – žirgelius kinkysiu“, kurią vedė edukatorė Inga Nagaitienė. Edukacijoje mokiniai ne tik sužinojo daug įdomių istorinių faktų apie XIX a. antroje pusėje Skaudvilėje vykusius garsius visoje Žemaitijoje arklių turgus, bet ir mokėsi senojo virvių vijimo amato senoviniais įrankiais – vindeliais, kartais dar vadinamais „vijurkais“.  

Seniau virvė buvo reikalinga turgui pirktam arkliui prisirišti, o kam dabar galima tai panaudoti? Mokininiams kūrybiškumo nestigo: ir vietoj diržo, ir vietoj papuošalo ar aprangos detalės! Dirbdami po vieną ar poromis kiekvienas nusivijo po virvę ir tai atliekant nuobodžiauti neteko nė vienam edukacijos dalyviui. Judraus ir nuotaikingo užsiėmimo metu mokiniai vos spėjo darbuotis – „sukosi kaip vijurkai“.

Edukacijos metu mokiniai turėjo galimybę bent trumpam prisiliesti prie protėvių gyvenimo, darbų, jų buities ir kasdienybės, dalyvaudami įtraukioje kultūros paveldo ir etnokultūros pamokoje išmoko patys virvę nusivyti ir net linksmai pajudėjo žaisdami liaudiškus žaidimus.

Istorijos mokytoja Ineta Stankuvienė

Ankstesnis straipsnisNaujiena ar melagiena: kaip atpažinti?
Sekantis straipsnisPrevencinė paskaita apie teisinę atsakomybę