Mepa pamoka. Europos Sąjungos vertybės: tautų išmintis

Mepa pamoka. Europos Sąjungos vertybės: tautų išmintis

Kad diskutuoti per lietuvių kalbos ir literatūros pamokas apie vertybes būtų įdomiau, pasitelkėme laiko patikrintus ir nugludintus posakius – patarles.

Iš pradžių I g klasės mokiniai dirbo grupėse. Iš gautų ant kortelių surašytų vertybių jie turėjo išskirti penkias, jų manymu, pagrindines ir pagrįsti pasirinktais argumentais. Išklausę visų grupių nuomonių apibendrindami išgryninome dažniausiai kartotas vertybes, aptarėme, kaip pasikeistų mūsų gyvenimas, jei bent vienos iš jų netektume.

Antroje pamokoje gimnazistai dirbo porose. Jie turėjo surasti 10 išsitrauktos Europos Sąjungos šalies patarlių, susijusių su pagrindinėmis Europos Sąjungos vertybėmis, pabandyti rasti lietuviškus atitikmenis, pakomentuoti ir parašyti išvadą. Iš pradžių daug entuziazmo nerodę mokiniai, įsitraukė į patarlių ir jų atitikmenų paieškas, stengėsi rasti kuo šmaikštesnių pavyzdžių. Apibendrindami mokiniai teigė sužinoję daug negirdėtų posakių, galinčių paįvairinti kalbą, taip pat pripažino, jog kiekvienoje šalyje yra skirtingi papročiai ir tradicijos, tačiau pagrindinės vertybės tos pačios.

Lietuvių kalbos mokytoja Marytė Karpienė

Ankstesnis straipsnisDidysis Lietuvių Kalbos Žodynas keliauja po Lietuvą
Sekantis straipsnisRespublikoje šešti